AMAZONAS - I DALGAS FOTSPÅR
Går av stapeln i november 2022.

Vi bjuder på ett varierat program med naturupplevelser och avkoppling. Ni får insikt i Brasiliens historia, ekonomi och politik. Resan går till huvudstaden Brasilia och därifrån till Amazonas för att avslutas i Salvador och stränderna däromkring.

Brasilia invigdes som Brasiliens huvudstad 1960. En del säger att det var för att de styrande skulle komma bort långt från folket. Uppsåtet lyckades inte helt, på nationaldagen 7/9 2021 hölls här världens största manifestation i modern tid.

Arkitekturen präglas av modernitet och futurism som efter drygt 60 år fortfarande håller. Stadsplanen uppifrån ser ut som ett flygplan. Längs fram i ”cockpit” finns de tre ”makterna”, verkställande, lagstiftande och dömande makten, helt enligt filosofen Montesquieus maktdelningslära.

Staden byggdes på rekordtid och invigdes 21 april 1960. Många var de entreprenörer som gjorde sig en förmögenhet, utan att behöva besväras av ”statliga upphandlingsregler”. Staden har med unika arkitektur en dragningskraft för turister. Bra restauranger och bra klimat gör inte saken sämre. 1987 blev Brasilia uppsatt på Unescos världsarvslista.

Manaus är en modern stad med det berömda operahuset Teatro Amazonas, som byggdes under gummibaronernas glansdagar i slutet på artonhundratalet.

I Amazonas kommer vi att uppleva den tropiska regnskogen med alla våra sinnen. Under flera dygn bor vi på en flytande ”djungel-lodge” och gör dagsutflykter. Vi försöker förstå Amazonas möjligheter och problem samt hur framtiden ter sig.

Jag vill speciellt slå ett slag för vår sista anhalt på resan – Bahia. Jag brukar säga ”det riktiga Brasilien”. Salvador är dess huvudstad och klassat som ett världsarv. Man förstår varför när man kommer dit. På 1600-talet härjade holländarna här men fick ”värdigt och modigt” (står faktiskt så!) ge sig av 1624. Fram till 1763 var det Brasiliens huvudstad. Centrum är fantastiskt välbevarat sedan kolonialtiden och man har nyligen ytterligare omsorgsfullt renoverat byggnaderna. De afrikanska influenserna är tydliga, inte minst i maten och musiken. En riktig ”moqueca” (fiskgryta) måste man prova på.

Vi avslutar med tre avkopplande dygn på en i högsta grad njutbar ö söder om Salvador, Morro de Sao Paulo. Bahia blir inget dåligt avslut på vår resa!


Björn Rasmusson
Reseledare
VÅRA RESOR CHARLES DARWIN EVERT TAUBE ARNE SUCKSDORFF GALAPAGOS ARGENTINA KOMMANDE RESOR VAD TYCKTE MAN?