I DARWINS FOTSPÅR


Flera resor har genomförts I Darwins Fotspår, den senaste hösten 2019. Varierande program med sol och avkoppling men också äventyr, upplevelser och lärdom. Charles Darwin befann sig i Sydamerika i 4 år under sin resa jorden runt åren 1831-36 med HMS Beagle. Vår resa går i hans fotspår till intressanta platser i Brasilien och Argentina.

Programmet har en kultur- och naturhistorisk inramning i Darwins anda. Våra utflyktsmål är noga utvalda till soliga sandstränder, tropiska regnskogar, storslagna hedlandskap, stormpinade fågelkolonier och kalvande glaciärer. Vi besöker Rio de Janeiro samt ”den brasilianska solkusten”. I Argentina möter vi Darwin i Patagonien och på det mytomspunna Eldslandet. Naturligtvis missar vi inte det vackra Buenos Aires med tango, god mat och charmiga caféer.

I Darwins Fotspår har blivit allmängods i den svenska resebranschen, var och varannan researrangör med självaktning har lagt beslag på detta begrepp.

Men här har ni originalet och dessutom med de välkända och uppskattade ”Darwinlektionerna” där nutiden blandas med historia och kuriosa. Ingen kommer hem oberörd
Vad är en naturalist?
Naturalist är en ålderdomlig beteckning på forskare eller student som studerar naturhistoria, det vill säga de fält som idag betraktas som olika naturvetenskapliga discipliner. Darwin blev som 22-åring erbjuden att som Naturalist resa med ombord på skeppet ”Beagle”. Resan kom att vara i 5 år och blev grunden till hans utvecklingslära (som han dock tvekade in i det sista att publicera).

Ej att förväxla med Naturist, se bilden.Denna man som sammanhanget fann
Han satt där på sin kammare, drog sin polisong
Och tänkte Adam Eva, oh there must be something wrong
Den sagan är ju vacker men ologisk och trång
Jag föredrar att tro på ett naturligt hållettigång
Povel Ramel
Medelmåttig i skolan
Charles Darwin beskriver sig själv som ett dagdrömmande och ganska snällt barn, mest intresserad av att meta och vandra omkring i naturen. Skolan betraktade han som "totalt värdelös". Han slutade skolan lite i förtid som en högst medelmåttig elev. En gång ska hans annars så godmodige far ha fått ett utbrott och sagt: "Det enda du bryr dig om är jakt, hundar och råttfångst, och du kommer att bli en skam för dig själv och din familj."
Nu ligger han begravd i Westminster Abbey bredvid Isaac Newton.
Rio de Janeiro - första anhalten
Beagle anlände till Rio de Janeiro i april 1832. Besättningen kunde för första gången läsa sin post och Darwin fick reda på att flickvännen, Fanny Owen, hade gått och gift sig med en politiker Robert Biddulph. Det verkade dock inte rubba hans humor, han skriver om Brasilien: "It was impossible to wish for any thing more delightful than thus to spend some weeks in so magnificent a country. In England any person fond of natural history enjoys in his walks a great advantage, by always having something to attract his attention; but in these fertile climates, teeming with life, the attractions are so numerous, that he is scarcely able to walk at all."
Släkt med aporna
”Skulle vi härstamma från aporna? Kära du, låt oss be till Gud att det inte är sant. Och om det ändå skulle vara sant, låt oss hoppas att det inte blir allmänt känt.”. Så kunde man reagera på Darwins utvecklingslära, den blev sprängstoff i det konservativa och självgoda England. Replikskiftet mellan biskopen Wilberforce och biologen Huxley i en debatt som ordnades i Oxford 1860 har gått till historien.
– Är han månne släkt med aporna på mödernet eller fädernet? frågar biskopen spydigt.
– Hellre en usel apa som förfader än en biskop som använder sin intelligens till att förlöjliga vetenskapliga fakta, kontrar Huxley, en av Darwins ”bulldoggar”.
Historien om Harriet
Världens mest kända sköldpadda blev 176 år och avled i Australien 2006. Darwin hade med sig henne från Galapagosöarna 1835 och döpte henne till Harry, då han antog det vara en hane. Det var först på 1950 talet man upptäckte att det var en hona och döpte då om henne till Harriet. Harriet dog i frid 2006 som pensionär i Australien, där hon tillbringade sina sista år under den kände krokodiljägaren Steve Irwins vård.
Som en sann jägmästare
Hade Darwin levt idag hade han sannolikt varit jägmästare. Han hade ett brinnande intresse för naturen, var en inbiten jägare och hade den sunda inställningen att pengar inte har ett värde i sig utan skall användas till nya upptäckter. Han var kreativ inte bara som forskare. Som oavlönad naturalist ombord på ”Beagle” var han i permanent behov av pengar. De omedelbara kapitalbehoven löste han med skuldsedlar till välbärgade personer som han träffade och med fadern som avlägsen borgenär.Darwin och näsan
När Darwin som 22-åring erbjöds att följa med på Beagle, var han långt ifrån någon biologisk expert. Resan blev hans universitet och stora livsupplevelse – och det var med hjälp av sina noggrant förda anteckningar och insamlade naturalier som han kunde utarbeta sin evolutionsteori. Fast det var på vippen att han inte kom med. För när han skulle mönstra på blev han hårt synad av kapten FitzRoy som var övertygad om att en människas karaktär bäst kan bedömas utifrån hennes ansiktsdrag. FitzRoy hängde upp sig på Darwins rätt klumpiga näsa som tydligt vittnade om brist på tillräcklig energi och beslutsamhet. Som tur var för vetenskapen hade FitzRoy ändå överseende med näsan. Däremot kunde han inte acceptera några av Darwins politiska ståndpunkter samt ifrågasättande om hur Gud skapat människan, men det var först sedan Beagle lättat ankar som dessa åsiktsskillnaden kom i dagen.Nordenskjöld i Darwins fotspår
Ett annat äventyr är Otto Nordenskjölds expedition 1901–04. Sex grabbar i ett danskt elementhus, på Snow Hill. Okristligt kallt. Ett räddande skepp, Antarctis, kretsar omkring Oscar II:s land och Seymourön för att hämta Nordenskjöld och mannar som sitter och fryser i sina gamla skjortor. Men skeppet sjunker. 20 män blir lämnade på ett isflak, återstår ”en öken av tomhet”. Men så börjar de plötsligt sjunga käcka scoutvisor och efter en serie missförstånd och umbäranden når man Nordenskjölds basläger. Resultatet av expeditionen, som gått till historien som en makalös överlevnadshistoria, blev dessutom imponerande eftersom de geologiska studierna lade grunden för kontinentaldriftsteorin. (Hämtat från Aftonbladet Mikael Strömberg 2007)Daggmaskar
Mindre känt är att Darwin under sina sista år studerade de grävande daggmaskarna och hur dessa genom sin blandning av mineraljord och multnande växtdelar begravde föremål som hamnat på marken. Darwins undersökningar av daggmaskarnas jodbearbetning har haft stor betydelse för förståelsen av mullbildningen i våra lövskogar. Sex månader före sin död år 1881 utkom han med boken ”The Formation of Vegetable Mould Through the Action of Worms”, i vilken han skildrar daggmaskarnas aktivitet.
Trångbodd i 5 år
Dottern Francis tänkvärda ord: "My father used to say that it was the absolute necessity of tidiness in the cramped space on the Beagle that helped 'to give him his methodical habits of working.' On the Beagle, too, he would say, that he learned what he considered the golden rule for saving time; i.e., taking care of the minutes."
Varför har giraffen lång hals?
Enligt Lamarck (sk lamarckismen) skulle halsen vara lång därför att den sträcker sig för att äta bladen i trädtopparna. Den skulle på det sättet bli längre och ungarna skulle därefter ärva föräldrarnas långa hals. Darwin höll inte med om detta. Förklaringen ligger istället i att det någon gång bland giraffernas föregångare fanns individer som tjänade på att slumpen gett dem en något längre hals än kompisarna i hjorden. Kanske födan på marken torkat bort och förmågan att beta från trädtopparna var en fördel för de långhalsade girafferna. Dessa kunde överlevde torkan bättre och kunde skaffa avkommor i högre utsträckning. Det naturliga urvalet gjorde att långhalsarna tog över – the survival of the fittest.

VÅRA RESOR CHARLES DARWIN EVERT TAUBE ARNE SUCKSDORFF GALAPAGOS ARGENTINA KOMMANDE RESOR VAD TYCKTE MAN?